Mezoterapi günümüzde sıklıkla tercih edilen ve son yıllarda gittikçe daha popüler hale gelen bir tedavi yöntemidir. Mezoterapi en genel tanımıyla, sorun tespit edilen bölgedeki derinin orta katına mikro iğneler aracılığıyla bazı ilaçların enjeksiyonudur. Mezoterapide uygulanan enjeksiyonların hedefi ise çeşitli amaçlar doğrultusunda mezodermi uyarmaktır. Mezoterapide kullanılan bu maddeler hastanın ihtiyaçlarına göre bireysel olarak belirlenir. Bir başka deyişle, mezoterapi uygulaması hastaya özeldir. Hasta merkezlidir ve bütüncül bir bakış açısını ilke edinir. Mezoterapi 0,4-1,3 cm uzunluğunda iğnelerle yapılmaktadır. İğneler tek tek ya da gruplar halinde cilt, kas, yağ dokusu ve eklem içerisine enjekte edilmekte ve işlemden önce topikal anestezik maddeler kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalar mezoterapinin kökenlerinin M.Ö 2000’lerde Çin’e kadar dayandığını göstermektedir. Öyle ki bazı incelemeciler bunun daha da eskiye M.Ö 6 3000’lere kadar dayandığından söz etmektedir. Fakat modern mezoterapi çağı Michael Pistor’un 1950’li yıllarda astımlı bir hastaya intravenöz enjeksiyonla procain vermesiyle başlar. Pistor’un bu eylemi mezoterapi pratiğinin başlangıcını temsil etmektedir. Mezoterapi kelime olarak Antik Yunanca’dan türemiş bir terimdir. Meso terimi, orta anlamındadır ve therapeia terimi de tedavi anlamını taşır.
Mezoterapi selülit, yüz ve boyun gençleştirme, cilt bakımı (deri sarkması, kırışıklıklar, gerginlik çizgileri, cilt tonusunun sağlanması), bölgesel zayıflatma, lipoliz, hiperpigmentasyon, alopesi, akne, pruritis, hiperkeratozis, psöriazis, telenjektaziler, skarlar, migren baş ağrısı, tendinitler, artritler, spor yaralanmaları gibi durumlarda uygulanmaktadır.
Mezoterapi uygulamasında pek çok teknik vardır. Ancak teknik seçimi patolojiye, uygulama alanına, dermisin yapısına ve ürünün çeşidine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Sıklıkla ajanlar epidermisden hipodermise doğru uygulanır.
Mezoterapinin uygulanış yöntemi nedeniyle ilaçlar doğrudan sorunlu bölgeye ulaşır. Bu nedenle mezoterapi daha hızlı ve etkin bir tedavi yöntemidir. Diğer tedavi yöntemlerinde karşılaşılabilecek olan ilaçların dağılması ve sorunlu bölgeye ulaşmaması durumu mezoterapide görülmez. Mezoterapi, cildin yenilenmesine yol açan ve çok küçük iğnelerle uygulandığı için kişiye acı vermeyen bir tedavidir. Zayıflama, cilt yenileme, iyileştirme gibi güçlü etkilere sahip bir tedavi yöntemi olarak mezoterapinin bilinen bir zararı yoktur. Yalnızca alerjen durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle kişilerin ajanlara alerjisi olup olmadığı iyi araştırılması ve buna uygun bir süreç izlenmelidi